Navigatie: nieuws /nieuwsarchief
Het vfonds en Nationaal Comité Veteranendag gaan meerjaren-samenwerking aan
lees meer/minder...
Het vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) en Nationaal Comité Veteranendag ondertekenen op 11 mei een intentieverklaring waaruit blijkt dat het vfonds de Nederlandse Veteranendag financieel gaat ondersteunen voor een periode van drie jaar. De totale subsidie bedraagt maximaal 750.000 euro, gespreid uit te keren in de jaren 2015, 2016 en 2017. Het budget wordt in overleg met het vfonds besteed aan projecten en producties die de maatschappelijke erkenning en waardering voor Nederlandse veteranen ten goede komen.
Ondertekening intentieverklaring
De ondertekening vindt plaats op een toepasselijke locatie: het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Achter de tafel nemen van het vfonds plaats voorzitter Cees de Veer en directeur Ton Heerts. Vanuit het Nationaal Comité Veteranendag zijn aanwezig voorzitter Boele Staal en comitélid/penningmeester Jaap-Willem Kleijwegt. Aanwezig bij de ondertekening zijn leden van de twee organisaties en veteranen.
Samenwerking vfonds en Nationaal Comité Veteranendag
Het is niet voor het eerst dat het vfonds de Nederlandse Veteranendag financieel ondersteunt. Al eerder werd bijgedragen aan specifieke educatieve en documentaire producties van de Nederlandse Veteranendag en aan de openingsceremonie van de Nederlandse Veteranendag in de Ridderzaal. In 2015 wordt een deel van het budget wederom gebruikt voor het Ridderzaalprogramma, waar onder meer Ellen ten Damme, Gijs Wanders, Pierre Bokma en Bastiaan Everink aan meewerken. Daarnaast wordt onder meer een tv-spot ontwikkeld die voorafgaand aan Veteranendag zal worden uitgezonden.
Over het vfonds
Het vfonds investeert in vrede en zet zich vanuit die doelstelling ook in om projecten te ondersteunen die bijdragen aan erkenning en waardering voor veteranen.
Over het Nationaal Comité Veteranendag
Het Nationaal Comité Veteranendag bevordert de maatschappelijke erkenning en waardering voor Nederlandse veteranen, onder andere door het organiseren van de landelijke Nederlandse Veteranendag op de laatste zaterdag van de maand juni.
Isa Hamerlinck wint Dichter bij 4 mei
19 maart 2015, Middelburg
Isa Hamerlinck (14) uit het Zeeuwse Koudekerke zal haar gedicht voordragen tijdens de Nationale Herdenking op de Dam. Zij won de finale van
de wedstrijd Dichter bij 4 mei die in poppodium De Spot in Middelburg werd gehouden. Uit bijna 200 inzendingen werd het gedicht van Isa Hamerlinck gekozen. Isa over haar gedicht: "Er zijn zo veel vragen
over de oorlog die ik zou willen stellen, maar dat kan niet meer. Dit gevoel heb ik in mijn gedicht vorm willen geven."
lees meer/minder...
De dichtwedstrijd "Dichter bij 4 mei" wordt sinds 1998 georganiseerd door het Nationaal Comité 4 en 5 mei in samenwerking met stichting het Poëziepaleis om jongeren actief bij 4 mei te betrekken. Dit jaar werd de wedstrijd gehouden in de provincie Zeeland, waar op 5 mei de Nationale Viering van de Bevrijding begint. Zeeuwse jongeren tussen de 14 jaar en de 19 jaar stuurden gedichten over herdenken in. Sommigen volgden een workshop op hun middelbare school, anderen namen zelf het initiatief. Uiteindelijk werden veertien gedichten geselecteerd voor de finale. Inge Kappert, artistiek leider van het Poëziepaleis en voorzitter van de jury, over de gedichten uit Zeeland: "De jury is onder de indruk van hoe jongeren van nu zich inleven. Hoewel het 70 jaar geleden is dat de oorlog eindigde, weten de jongeren hun gevoelens over de oorlogsjaren goed om te zetten in woorden, beelden en vragen."
Drie andere winnaars, Hanne Postma (14), Amber Bontekoe (18) en Joy Schroevers (15), mogen hun werk voordragen tijdens de herdenkingen in de herinneringscentra Amersfoort, Vught en Westerbork. De jury bestond dit jaar uit: Inge Kappert (artistiek leider het Poëziepaleis), Jeroen van den Eijnde (directeur Nationaal Monument Kamp Vught), Eric Burmeister (lid van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en ceremoniemeester Nationale Herdenking), Caroline Liberton (namens de provincie Zeeland) en Nienke Woltmeijer (winnares Dichter bij 4 mei 2014).
Isa Hamerlinck: "We moeten niet alleen naar de toekomst kijken. Juist van het verleden moeten we leren. In de Tweede Wereldoorlog zijn zulke fouten gemaakt, dat mag nooit meer gebeuren."
Het gedicht:
Goed of kwaad, hoe je het ook bekijkt
Wij weten wat jij hebt gedaan
Maar wat als, wat als wij daar hadden gezeten
Hadden wij het dan ook zo gedaan
Zoveel vragen voor je, maar het kan niet meer
IIk kan ze niet meer stellen, het heeft nooit gekund
Maar wat als, wat als het had gekund
Had ik dat dan gedaan, had ik dat gewild
Wat als mijn vragen beantwoord zouden zijn
Zou ik dan teleurgesteld zijn, of juist niet
Steeds meer vragen, ze blijven maar komen
Net als de duinen maar blijven groeien
Veertien finalisten
Alle veertien finalisten kwamen vanmiddag al bijeen in De Spot in Middelburg. In het begin nog wat onwennig, maar aan het eind van de dag een hechte groep. Samen luisterden de deelnemers naar gastspreker de heer Johan Provoost (83). Hij vertelde de jongeren over zijn ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Johan Provoost is geboren in Biervliet, Zeeland en woonde in Breskens toen de oorlog uitbrak. Hij verloor zijn zusje van 7 jaar tijdens een geallieerd bombardement. De gebeurtenissen in de oorlog hebben voor een groot deel het leven van Johan bepaald. ''Ik wil aan de jeugd meegeven dat een oorlog alleen maar verliezers kent''.
Alle deelnemers kregen ook een workshop van dichter Jos van Hest, zodat ze konden oefenen met het voordragen van hun gedicht. Nieuwslezer Jeroen Overbeek, die op 4 mei de uitzending van de Nationale Herdenking presenteert, nam vanavond de presentatie van de spannende finale voor zijn rekening.

Isa Hamerlinck
Fotocredit: Wiebe Arts - Nationaal Comité 4 en 5 mei
Voorvechter voor vrijheid in het Midden-Oosten
"David Grossman houdt 5 mei-lezing 2015"
Persbericht: 9 januari 2015
lees meer/minder...
De Israëlische schrijver David Grossman zal de jaarlijkse 5 mei-lezing houden ter gelegenheid van de Nationale Viering van de Bevrijding. De 5 mei-lezing zal op 5 mei 2015 plaatsvinden in de provincie Zeeland te Vlissingen. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei is buitengewoon verheugd dat David Grossman de uitnodiging heeft aanvaard.
David Grossman, (klein)zoon van Shoah-overlevenden en vader van een zoon die tijdens de militaire acties in 2006 omkwam, weet als geen ander hoe belangrijk vrijheid is. Voldoende reden om hem de 5 mei-lezing te laten uitspreken. David Grossman: "Ik acht het de taak van de schrijver om een vinger op de wonde te leggen, om op een nieuwe manier, in een taal waarvoor de lezer zich nog niet heeft leren afschermen, te beschrijven hoe gecompliceerd de bestaande situatie is, om stereotypen omver te werpen die het gemakkelijk maken om niets aan problemen te doen. De schrijver moet mensen in herinnering brengen dat menselijkheid en moraal nog steeds belangrijke kwesties zijn en hij moet waarschuwen voor de toekomst die voortvloeit uit het heden."
5 mei-lezing
De 5 mei-lezing markeert het begin van de Nationale Viering van de Bevrijding en fungeert als bron van inspiratie voor en een verdieping van het debat over vrijheid. De lezing is een moment van bezinning op de kwetsbaarheid van vrijheid, niet alleen in Nederland, maar ook daarbuiten. De invalshoek voor de komende jaren is Vrijheid geef je door met dit jaar als verdieping Vrijheid is nooit af (zie www4en5mei.nl: Wie de ogen sluit voor het verleden, is blind voor de toekomst). 4 en 5 mei zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden omdat het vieren van de vrijheid nadrukkelijk is verbonden met het teloor gaan van vrijheid en democratie in de Tweede Wereldoorlog. Elk jaar vindt de 5 mei-lezing in een andere provincie plaats, in 2015 in de provincie Zeeland. Met de bijeenkomst in Vlissingen laten de provincie en haar gemeenten zien hoe zij invulling geven aan het vieren van de vrijheid.
Wie is David Grossman?
David Grossman, een belangrijke Israëlische schrijver, is in 1954 in Jeruzalem geboren. Na zijn diensttijd studeerde hij filosofie en theater aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem en werkte als journalist bij de radio. In die jaren begon hij ook te schrijven, eerst korte verhalen en daarna een roman, De glimlach van het lam, die zich bezighoudt met de vraag hoe het kan dat het sobere, gedisciplineerde en idealistische Israël waarin Grossman opgroeide, zich na 1967 deed kennen als een bezettende macht. Deze roman en de volgende, Zie: liefde, waarin hij, (klein)zoon van oorlogsslachtoffers, de Shoah betrekt, zetten Grossman in en buiten Israël als schrijver op de kaart. Sindsdien heeft David Grossman tientallen (kinder)boeken geproduceerd, bijdragen geleverd aan het politieke debat, prijzen en eredoctoraten gekregen. In 2006 presenteerde de Israëlische werkelijkheid zich op tragische wijze in het persoonlijke leven van de schrijver. Zijn zoon Uri kwam om in gevechten tegen Hezbollah in Libanon. Het werk van David Grossman wordt in Nederland uitgegeven door uitgeverij Cossee, zie www.uitgeverijcossee.nl
Voorgaande sprekers op 5 mei
In 1995 was Hare Majesteit Koningin Beatrix de eerste die de 5 mei-lezing uitsprak. De 5 mei-lezing is daarna zowel door Nederlandse als buitenlandse sprekers gehouden, waaronder de Amerikaanse ambassadeur Cynthia P. Schneider, de bondspresident van Duitsland Joachim Gauck, de Prins van Oranje en de oud-ministers-presidenten Ruud Lubbers en Wim Kok. In 2013 is de lezing uitgesproken door prof.dr. Ernst Hirsch-Ballin, in 2014 door Mary Robinson, de voormalige Hoge Commissaris Mensenrechten van de Verenigde Naties.
5 mei-concert met Herman van Veen, Claudia de Breij en Giovanca
"Vrijheid vieren en doorgeven - met de lessen uit het verleden." Persbericht: 30 januari 2015
lees meer/minder...
Herman van Veen, Claudia de Breij en Giovanca treden op tijdens het 5 mei-concert op de Amstel in Amsterdam. Ze worden begeleid door het Nationaal Jeugdorkest (NJO). "We kunnen hier zijn wie we zijn, zingen, dansen, zeggen wat we willen, zwijgen als we dat willen. Dat moeten we vieren, maar ook doorgeven - met de lessen uit het verleden. We moeten alert blijven. Zeker vandaag de dag", is de gezamenlijke boodschap van de solisten die speciaal voor het concert nieuwe nummers schrijven. De NOS zendt het 5 mei-concert vanaf 21:00 uur rechtstreeks uit op NPO1. Het 5 mei-concert is de feestelijke afsluiting van de Nationale Viering van de Bevrijding en wordt georganiseerd door het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Voor de samenstelling van het programma werken het orkest, de solisten en het comité nauw samen. Tijdens het concert wordt regelmatig een link gelegd met onze vrijheid vandaag de dag en de gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. De gedachte dat je vrijheid van generatie op generatie doorgeeft wordt onder meer weerspiegeld door de vele generaties die op het podium staan.
Herman van Veen: "We vieren een vrijheid die niet vanzelfsprekend is."
Van Veen is een virtuoos en veelzijdig podiumkunstenaar met een indrukwekkende staat van dienst. Daarnaast heeft hij een Eredoctoraat aan de Vrije Universiteit Brussel omwille van zijn humanitaire inzet, zijn consequente houding tegen elke vorm van onrecht en zijn verdediging van het vrije woord. "De 4e en de 5e mei herinneren ons aan dat wat nooit meer mag gebeuren. Eerst staan we stil en zwijgen we, daarna gaat de vlag uit. En vieren we een vrijheid die niet vanzelfsprekend is", aldus Herman van Veen. "Het historisch besef maakt immers deel uit van ons collectief verantwoordelijkheidsgevoel."Claudia de Breij: "Op 4 mei herijk je waar je voor staat."
Cabaretière Claudia de Breij is zeer betrokken bij het onderwerp vrijheid en onvrijheid. Het thema komt geregeld terug in haar theateroptredens, zoals in Hete Vrede (2010). Over 4 en 5 mei zegt zij:
"Dit zijn heel belangrijke dagen voor mij. Ik ben niet gelovig, maar heb wel een overtuiging. En die heeft veel te maken met respect en verdraagzaamheid. Het herdenken van de Tweede Wereldoorlog hoort daarbij zoals Kerstmis er voor sommige gelovigen bij hoort. Dan herijk je waar je staat, waar je voor staat. Vijf mei vind ik fantastisch, het vieren van de vrijheid voelt altijd al goed maar dit jaar heel bijzonder; ik vind het een enorme eer om mee te werken aan het 5 mei-concert."
Giovanca: "Hoe ouder ik word, hoe belangrijker ik herdenken en vieren vind."
De veelzijdig getalenteerde soul/jazz zangeres Giovanca heeft al vaak tijdens de Bevrijdingsfestivals opgetreden. Nu staat ze op het 5 mei-concert. "Op 4 en 5 mei wil ik ook echt in Nederland zijn", geeft ze aan. "Het zijn voor mij dagen van verbondenheid. Als ik dan in het buitenland ben, voelt het altijd alsof ik iets mis. Ik ben opgegroeid met 4 en 5 mei. Hoe ouder ik word, hoe belangrijker ik dit herdenken en vieren vind. Toen ik als klein meisje in Nederland op school over de oorlog hoorde, raakte het me en dacht ik altijd: Dit gaat over de opa's en oma's van mijn vriendjes en vriendinnetjes.' Pas later ben ik gaan beseffen dat de Tweede Wereldoorlog en de vrijheid die erop volgde ook consequenties hebben gehad voor mijn opa en oma en voor andere bevolkingsgroepen in Nederland."
Het NJO
Het 5 mei-concert is een licht klassiek concert dat elk jaar verzorgd wordt door een ander orkest. Dit jaar is dat het NJO. Het NJO werkt met de beste conservatoriumstudenten uit binnen- en buitenland en bestaat daardoor uit vele nationaliteiten. Speciaal voor het 5 mei-concert wordt nu een orkest samengesteld, bestaande uit de beste conservatoriumstudenten van Nederland. Ze spelen onder leiding van de Amerikaanse gastdirigent Clarck Rundell.
Zie voor meer informatie over herdenken en vieren: www.4en5mei.nl
'Frédérique Neau-Dufour, Vrouw van het jaar'
Gepubliceerd: 22 januari 2015
lees meer/minder...
Frédérique Neau-Dufour, sinds 2011 directrice van het Centre Européen du Résistant Déporté Natzweiler-Struthof, is benoemd tot de 'Vrouw van het Jaar' door de Press Club Straatsburg - Europa!
Sinds 2011 is zij directrice van het CERD. Samen met haar uitzonderlijke 'equipe' mensen werkt zij aan het levend houden van de herinnering aan deze zeer zwarte pagina in de geschiedenis. Daarnaast staat voorop, de educatie van de jeugd. Voor oud-gevangenen en hun familie is zij samen met haar team altijd bereikbaar.
Een bijzondere vrouw
Frédérique is geboren in Afrika. Na enkele jaren verhuist het gezin weer naar Frankrijk. Haar jeugd brengt zij door in de Anjou. Na haar eindexamen studeert zij aan " l' Institut d'études politiques de Paris". Zij promoveert in 1998 over Ernest Psichari.
Zij was hoogleraar geschiedenis, onderzoeker bij de 'Fondation Charles-de-Gaulle, verantwoordelijk voor de tentoonstelling Charles-de-Gaulle, de reizende tentoonstelling Charles de Gaulle en Konrad Adenauer, en conservator van 'La Boisserie' het familiehuis van generaal de Gaulle tot 2009. Van 2010-2011 was Frédérique, bij het ministerie van Defensie, verantwoordelijk voor de belangrijke herdenkingsplaatsen in Frankrijk. Vele publicaties zijn van haar hand verschenen.
'Is vrijheid voor u hetzelfde als voor mij?'
Gepubliceerd: 5 mei 2014
lees meer/minder...

"De Tweede Wereldoorlog is de kapstok maar vrijheid is waar het om gaat, " stelde Jenny Arean, een van de solisten van het 5 mei-concert op de Amstel. Het concert, in aanwezigheid van het koninklijk paar en prinses Beatrix, vormde de afsluiting van herdenken op 4 mei en het vieren van de bevrijding en van de vrijheid op 5 mei. Dat laatste gebeurde uitbundig, op de 14 Bevrijdingsfestivals die mede door het prachtige weer bijna een miljoen bezoekers trokken en tijdens de Nationale Viering van de Bevrijding met de 5 mei-lezing die dit jaar in Drenthe werd gehouden.
Tijdens het 5 mei-concert op de Amstel zong Jenny Arean eerst Cimetière, over de droefheid over het verlies van de vermoorde Joden en het alleen achterblijven. Maar daarna kwam de blijheid
over het vrij zijn, over vrijheid, in Zing dan!
Bijzonder waren de gedichten die F. Starik speciaal heeft geschreven voor het 5 mei-concert, voorgedragen door acteur Hans Dagelet: "De oorlog, dat was iets van 't verleden, van je ouders die gretig
in een magistraal stralende toekomst geloofden, voor wie er nog bevrijding was." Tijdens het concert werd net zoals op de Nationale Herdenking muziek van Dvorak gespeeld: Scherzo uit de 9e symfonie
uit De Nieuwe Wereld door het philharmonie zuidnederland.
De Nationale Viering van de Bevrijding begon dit jaar in Assen waar Mary Robinson de 5 mei-lezing uitsprak. "Vrijheid brengt verantwoordelijkheid met zich mee. We moeten aan jonge mensen leren
om te waarderen wat het betekent om een vrij burger te zijn, en bij hen het besef te kweken dat dit een zaak is die hen direct aangaat, " aldus Mary Robinson. De lezing van de oud-president van
Ierland en voormalig Hoge Commissaris voor de Mensenrechten was een bron van inspiratie voor en een verdieping van het debat over vrijheid.
Voor het eerst was er bij de Nationale Viering van de Bevrijding een kinderlezing, gehouden door de 12-jarige Hammoude Al-Cheikh die zelf oorlog in Libanon meemaakte. Hij zei: "Maar is vrijheid
voor u hetzelfde als voor mij? Vrijheid komt niet vanzelf. Daar moeten we iets voor doen. Gelukkig zijn er mensen die dit willen. En sommigen raken me. Daarom ga ik hen vandaag noemen.
De eerste is Nelson Mandela. Hij deed dit niet voor zichzelf. Dat is wat ik mooi aan hem vind. Want ook ik begrijp discriminatie niet. Black is toch beautiful and white wonderful."
Minister-president Mark Rutte bezocht, in gezelschap van de commissaris van de Koning Jacques Tichelaar, de burgemeester van Assen Carry Abbenhues en vice-voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei Jacques Wallage het Bevrijdingsfestival Drenthe waar de premier het vuur van de vrijheid ontstak. Hij deed dat samen met Douwe Bob, die met Kensington en Gers Pardoel dit jaar als Ambassadeurs van de Vrijheid op veertien Bevrijdingsfestivals spelen. Defensie verzorgt de helikopters waarmee de ambassadeurs werden vervoerd. De veertien Bevrijdingsfestivals, mogelijk gemaakt door het vfonds, waren met bijna een miljoen bezoekers zeer succesvol, mede door de inhoudelijke programmering zoals de vrijheidsmaaltijden in Amsterdam, het speeddaten met veteranen in Zwolle en het programma 'aan tafel met." met de premier en de winnaars van de essaywedstrijd over vrijheid in Drenthe.
www.4en5mei.nlNatzweiler in televisieprogramma "ANDERE TIJDEN": Nacht und Nebel
Gepubliceerd: 16 april 2014
lees meer/minder...
In het concentratiekamp Natzweiler, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog in het door Duitsland geannexeerde Elzas (Frankrijk) lag, hebben naast vele nationaliteiten 590 Nederlanders gevangen gezeten. Het was het kamp waar de 'Nacht und Nebel' gevangenen speciaal naar toegestuurd werden. Zij moesten in de 'Nacht en Nevel' verdwijnen, bestonden niet meer voor de buitenwereld en hadden een nummer i.p.v. een naam (nomen nescio). . De familie mocht niets meer van hen vernemen.
Dit kamp was berucht vanwege de steengroeve waar roze graniet gedolven moest worden door de gevangenen. In deze steengroeve, bij dit zware werk, de vele sadistische martelingen van de SS en de structurele ondervoeding, vielen onnoemelijk veel doden. Daarnaast werden er oa. ook medische experimenten op gevangenen gedaan met gifgassen.
Natzweiler, één van de meest dodelijke kampen, is operationeel geweest van mei 1941 tot september 1944 toen de gevangenen op transport naar Duitsland gingen, veelal Dachau. Enkelen bleven achter tot in november 1944 het kamp 'bevrijd' werd. Van een bevrijding, zoals dat in kampen als Dachau, Mauthausen en vele andere gebeurde, kan men niet spreken. Toen de Duitsers hoorden dat de geallieerden oprukten, hebben ze in alle haast het kamp ontruimd om zich zoveel mogelijk te ontdoen van het bewijsmateriaal van de vele onmenslijkheden.
Dit is wellicht een reden dat dit een 'vergeten' kamp is.
Natzweiler had ook nog vele buitenkampen die tot het einde van WO II, voorjaar 1945 functioneel waren.
Andere Tijden
Nacht und Nebel
Uitgezonden 17 april 2014
25 minuten
Concentratiekamp in Elzas wordt gerestaureerd
Gepubliceerd: 25 maart 2014
lees meer/minder...
Dat heeft directrice Frédérique Neau-Dufour maandag laten weten.
Het kamp in het noordoosten van Frankrijk, waar ongeveer 590 Nederlanders tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben vastgezeten, is zwaar getroffen door stormen en kan de ongeveer 170.000 bezoekers per jaar niet meer aan. De restauratie van de barakken, de gevangenis en het crematorium op het 4,5 hectare grote terrein kost ongeveer 1,2 miljoen euro en moet voor de zomer zijn afgerond.
Er hebben ongeveer 40.000 tegenstanders van de nazi's uit Frankrijk, Noorwegen, Nederland, Polen, Duitsland en de Sovjet-Unie vastgezeten. Van de 590 Nederlanders die er gevangen zaten, hebben er 280 de oorlog niet overleefd. Tot die Nederlanders die de nazi's er opsloten, behoorden de journalist W.L. Brugsma en George Maduro, naamgever van Madurodam.
Floris Bakels publiceerde in 1977 over zijn gevangenschap in onder meer Natzweiler het boek Nacht und Nebel. Het boek stond zeven weken boven aan de lijst van bestverkochte boeken in Nederland.


Gegevens gevangenen Kamp Amersfoort
lees meer/minder...
Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort
T.a.v. werkgroep Documentatie
Antwoordnummer 4046
3830 VB Leusden
Dossier NN
lees meer/minder...
Dossier NN van Don Bamber is op 2 oktober 2010 in herdruk verschenen. Dit boek is, in tegenstelling tot het eerste, een uitgebreidere versie.
Ook is dit boek eigenlijk het originele manuscript dat Don Bamberg in de periode van 1979 en 1982 schreef. In 1985 is een dunner boek uitgekomen. Hij heeft dit boek op journalistieke wijze geschreven, of liever hij heeft de kampgeschiedenis
beschreven.
Lees vervolg
Grootste archief WO II Bad Arolsen:
lees meer/minder...
Ben je op zoek naar een familie lid dat in een van de concentratiekampen gevangen is geweest tijdens WO II dan wel is overleden? In Bad Arolsen is het grootste archief van de Tweede Wereldoorlog gehuisvest.
Raadpleeg dit archief als je op zoek bent naar iemand.
Lees PDF
Nationale Dodenherdenking 2013
lees meer...
7255 KA Hengelo ( Gld)
Edelachtbaar College,
Ondergetekende organisaties hebben kennis genomen van het voornemen van het plaatselijke comité 4/5 mei in Vorden , gemeente Bronckhorst, ook dit jaar langs de graven van Duitse soldaten aldaar te defileren ter gelegenheid van de nationale Dodenherdenking.
Ook in 2012 bestond dit voornemen en is een verbod uitgesproken door de Voorzieningenrechter in Kort Geding.
Ondergetekende organisaties dien een klemmend beroep op het College van Burgemeester en Wethouders het plaatselijke 4/5 mei comité af te houden van het onzalige idee om ter gelegenheid van de nationale Dodenherdenking langs de Duitse graven te defileren en op die manier eer te bewijzen aan Nazi-Duitsland dat zoveel slachtoffers onder burgers en militairen in en buiten Nederland heeft gemaakt.
Op 4 mei dienen de Nederlandse slachtoffers en getroffenen van het Nazi-regime centraal te staan en niet, uit een soort misplaatst en goedkoop gevoel tevens de daders van de Nazi-barbarij.
Ondergetekende organisaties verenigen de Oud-gevangenen en hun nabestaanden van het NN ( Nacht und Nebel concentratiekamp ) Natzweiler vlak bij Straatsburg, alwaar vele Nederlanders, na diverse interneringen in de kampen Amersfoort, Vught, Oranje Hotel, heen werden gevoerd , om in de Nacht en de Nevel spoorloos te verdwijnen, als gevolg van het beruchte Keitel- Erlass.
De lotgevallen van de Nederlandse gedeporteerden naar Natzweiler worden ondermeer beschreven in het boek "Doodstraf op termijn" door Hinke Piersma, Walburg pers, ISBN 90.5730.442.2
Het plaatselijk 4/5 mei comité in Vorden zou er ook goed aan doen dit boek eens aan te schaffen en de inhoud daarvan tot zich door te laten dringen.
Ook werden de Nederlanders ( en andere nationaliteiten) op transport gesteld naar het concentratiekamp Dachau, bij München. Dachau geldt als het eerste politieke concentratiekamp, Schüle der Gewalt, waar de technieken werden ontwikkeld, welke tenslotte hebben geleid tot de circa 1650 concentratiekampen waaronder ook de vernietigingskampen Auschwitz, Sobibor, Majdanek.
Wat in de laatste kampen is gebeurd mag bekend geacht te zijn bij het plaatselijke 4/5 mei comité Vorden.
Ook andere nationaliteiten ondergingen de gruwelijkheden van de nazi's in de concentratiekampen.
In Nederland werd de bevolking door dit barbaarse regime op ongekende wijze onderdrukt en werden grote offers gebracht.
Zoals Simon Wiesenthal eens heeft geschreven , is het niet aan ons om te vergeven en te vergeten, dat recht komt uitsluitend toe aan de getroffenen.
Het argument dat wellicht wel uitvoering aan het voornemen gegeven zou kunnen worden omdat "er geen nabestaanden in Vorden meer zijn, die door deze daad getroffen konden worden" gaat niet op. Immers er vindt een onjuiste geschiedkundige vermenging plaats van eerbewijs en erkenning, terwijl er op nationaal gebied een herdenking plaats vindt van overlevenden èn hun nabestaanden, die gegriefd zijn door het voornemen.
Ook wordt op internationaal gebied een verkeerd signaal afgegeven.
Ook al heeft het Hof in hoger beroep geoordeeld dat een defilé juridisch mag, dan nog betreft de herdenking een gebeurtenis welke met grote maatschappelijke betrokkenheid en voorzichtigheid uitgevoerd dient te worden, waarbij niet de juridische merites de doorslag dienen te geven, maar het respect voor de Nederlanders die vielen voor Nederland.
Het op basis van een uitspraak van het Hof toch de zin te willen doordrijven getuigt van een grof dis-respect voor de gevallen Nederlanders dat de Nederlandse Dodenherdenking onteert, hetgeen ook blijkt uit de talrijke protesten welke Uw College bereikt hebben.
Onderstaande organisaties roepen het College van B & W dan ook op het plaatselijke 4/5 mei comité terug te laten komen op haar vorenomschreven voornemen.
Hoogachtend,
Stichting Vriendenkring van Oud-Natzweilers
Stichting Nederlands Dachau Comité
de Loos & Schrijver, advocaten B.V.
Postbus 453
2240 AL Wassenaar
Nederland
Tel. 00 31 70 51 192 6
Fax 00 31 70 51 145 52
Persbericht. Geen deelname Nationale Dodenherdenking
lees meer...
De Stichting Vriendenkring Oud-Natzweilers zal dit jaar niet deelnemen aan de Nationale Herdenking op de Dam.
Het feit dat het Comité 4 en 5 mei voor heeft gesteld om het gedicht `Foute Keuze´ voor te dragen, is in het verkeerde keelgat geschoten bij het gehele bestuur en de oud-Natzweilers zelf die in het concentratiekamp Natzweiler hebben gezeten. Hoewel inmiddels besloten is het gedicht niet voor te dragen, wil de stichting haar standpunt duidelijk maken.
Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we allen - burgers en militairen- die in het koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Om op juist dat moment aandacht te besteden aan een SS'er, iemand die hetzelfde uniform droeg als de kampbewakers van onze vaders en grootvaders ervaren wij als ongepast en grievend. Slachtoffers en vooral diegenen die zich wel verzetten tegen tirannie, vervolging en onderdrukking en daarmee de enige juiste keuze maakten, zijn naamloos bij de plechtigheid op De Dam. Het dan tijdens deze plechtigheid op enigerlei wijze aandacht besteden aan hen die zich in dienst stelden van de Duitse onderdrukker is ronduit beledigend en een smet op hun nagedachtenis.
Het Comité 4 en 5 mei stelt zich hiermee respectloos op ten opzichte van de verzet- en (kamp)slachtoffers en gaat bovendien onzorgvuldig om met de gevoelens van een puber van 15 die deze achtergrond met zich mee moet dragen. Het feit dat het Comité 4 en 5 mei geschokt heeft gereageerd op de kritiek ("het gedicht zou niet goed gelezen zijn, alsof het een pleidooi zou zijn om daders te herdenken. ''Hoe fout kun je een kind begrijpen'', aldus het Comité"), is voor de Vriendenkring onbegrijpelijk en getuigt van onbegrip voor de gevoelens van alle oud (kamp)slachtoffers.
Directeur Nine Nooter is van mening dat het gedicht verkeerd geïnterpreteerd wordt. Het gedicht spreekt echter voor zich. Dat mevrouw Nooter niet goed kan begrijpen waarom er verontwaardiging bestaat over dit gedicht en het initiële voornemen om het tijdens dodenherdenking voor te dragen, getuigt niet van het inlevingsvermogen in de slachtoffers en nabestaanden om wie het gaat bij de Nationale Herdenking. Het is niet voor niets dat dit gedicht al eerder door Westerbork geweigerd werd. Alleen daarom vindt de Stichting Vriendenkring van oud-Natzweilers het onbegrijpelijk dat het Comité 4 en 5 mei dit initiatief neemt. De Stichting Vriendenkring Oud-Natzweilers ziet daarom af van deelname aan de plechtigheid op de Dam 4 mei a.s.
Persbericht. Bezwaar komst Duitse President
lees meer...
Faber, nummer 3 op de lijst van het Wiesenthal Centrum van de meest gezochte personen, werd in Nederland na de bevrijding ter dood veroordeeld en ontvluchtte naar Duitsland, alwaar Duitsland kennelijk het besluit van Hitler respecteert. De onderstaande organisaties vinden het onbegrijpelijk dat de President van Duitsland enerzijds het "Erlass des Führers " van Hitler respecteert, door te weigeren Faber aan Nederland uit te doen leveren, en anderzijds door in Nederland een voordracht ter gelegenheid van de bevrijding willen houden. Faber dient eerst uitgeleverd te worden aan Nederland om zijn straf alhier uit te zitten alvorens de President van Duitsland in Nederland op herdenkingen of bevrijdingsfeesten mag verschijnen, nu zijn voordracht in het licht van het voorgaande niet geloofwaardig kan zijn. Comité International de Dachau.
Stichting Nederlands Dachau Comité.
Stichting Vriendenkring oud-Natzweilers.
Stichting Vriendenkring Mauthausen.
Apeldoorn, april 2012.
Charlotte Fontijne wint Dichter bij 4 mei
lees meer...
Met het gedicht 'De stilte spreekt' heeft Charlotte Fontijne (16 jaar) donderdagavond in Breda de finale gewonnen van de jaarlijkse dichtwedstrijd Dichter bij 4 mei van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.
Charlotte zal haar gedicht op 4 mei voordragen tijdens de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam.
Lees PDF
Actie 'Gauck niet, Faber wel' voor 5 mei groeit
lees meer...
Dat zegt Wassenaarse advocaat Pieter Dietz de Loos, voorzitter van het Internationaal en het Nederlands Dachau Comité en onder meer algemeen secretaris van het Natzweiler Comité. Hij vindt dat de president niet moet komen zolang de Nederlandse SS-moordenaar Klaas Faber nog vrij leeft in Duitsland. De voorzitster van de Vriendenkring Mauthausen, de Joodse kampoverlevende mevrouw Mirjam Ohringer, steunt met haar organisatie de actie eveneens, net als een aantal andere Nederlanders.
Natzweiler was het enige vernietigingskamp buiten Duitsland in West-Europa, bij Straatsburg in Franrkijk. Dachau was Hitlers eerste concentratiekamp in Duitsland in 1933, en Mauthausen het eerste vernietigingskamp in Oostenrijk, tevens het kamp waar de eerste gedeporteerde Nederlandse Joden werden vermoord in 1941.
Eerder al liet directeur dr Efraim Zuroff van het Simon Wiesenthal Center in Jerusalem weten de actie nadrukkelijk te steunen. Ook de Isrealische ambassadeur in Nederland, Haim Divon, verklaarde tegen de komst van een Duitse president naar Nederland te zijn.
. Gauck is door het Nationaal Comité 4 en 5 mei uitgenodigd in Breda de 5 mei-lezing. De tegenstanders van zijn komst vinden het ongepast dat de Duitse president hier uitgerekend op bevrijdingsdag een lezing komt houden, terwijl Duitsland op grond van een besluit van Hitler weigert oorlogsmisdadiger en 22-voudig SS-moordenaar Klaas Carel Faber uit te leveren. In Breda geschiedt dit jaar de start van de Nederlandse viering van de bevrijding van de Duitse bezetting plaats, inaanwzeiegheid van de Nederlandse premier an andere minister plus ene lid van het koninklijk huis. President Gauck zou de eerste Duitsers zijn die ooit op die dag een officiële rede houdt.
Volgens organisator van de actie Arthur Graaff, hoofdredacteur van de oorlogssite Nieuws-wo2 en zoon van een onderscheiden verzetsman die 3 jaar in Duitse kampen doorbracht, heeft het Nationaal Comité de president niet goed ingelicht. Graaff zegt: "De bezwaren tegen de komst van een Duitse president naar uitgerekend Breda en uitgerekend op 5 mei hebben we al in februari aangekaart bij het comité, Als president Gauck dat toen had gehoord, was hij zeker niet gekomen."
Graaff benadrukt waarom het hem gaat. "Het gaat mij niet om wraak maar om vooral morele gerechtigheid. Faber hoeft van mij maar 1 dag naar de gevangenis, maar in feite ga ik daar niet over. De nazaten van zijn slachtoffers hebben hierin het laatste woord. Enkelen van hen zijn vóór gevangenisstraf. Voor zover ik kan nagaan, hebben de meesten echter grote, begrijpelijke bezwaren tegen Fabers 60-jaar durende vrijheid. Zoiets kan natuurlijk niet."
Open brief
Graaff heeft de president een week geleden ook een open brief geschreven, waarop hij nog geen reactie heeft ontvangen. Hij dringt er bij de president op aan om weg te blijven als signaal dat nazi's altijd en overal vervolgd moeten worden. Het lijkt Graaff een goed idee als de president dan zijn rede door een ander laat voorlezen. Wel is eergisteren aangekondigd dat kroonprins Willem-Alexander de Bedvrijdingslezing in Breda zal bijwonen. Breda speelt een bijzondere rol in Nederland. Het is namelijk de stad waaruit Faber exact 60 jaar terug, in 1952, ontsnapte. Bovendien werden in Breda decennialang de zwaarste SS-Jodenjagers, beulen en moordenaars gevangen gehouden, in Nederland bekend onder de naam 'de 4 van Breda'. Dat waren de SS-officieren Franz Fischer en Ferdinand Aus der Fünten en de onderofficieren Willy Lages en Joseph Kotälla, allen ter dood veroordeeld. Maar door de weigering van de toen jonge koningin Juliana om de doodvonnissen te tekenen, kregen zij levenslangh. Zij werden geleidelijk aan vrijgelaten in de jaren '60, '70 en '80. Alleen de psychisch gestoorde Kotälla, bekend als 'Beul van Amerfoort', overleed in de gevangenis Breda in 1979.Doodstraf
Faber werd in 1947 tot de doodstraf veroordeeld voor de moord op 22 Nederlanders. Hij kreeg dat jaar gratie en zijn straf werd omgezet in levenslang. Maar Faber vluchtte, 60 jaar geleden, op Tweede Kerstdag 1952 uit de Bredase koepelgevangenis. Dankzij het zogenaamde Führererlass (Führerbesluit) uit 1943 kreeg Faber, met gebruikmaking van ontdekte machinaties, het Duitse staatsburgerschap. Dit juridisch aanvechtbare staatsburgerschap werd desondanks gelegaliseerd in Duitsland in 2011. Het Führererlass was een besluit dat tijdens de oorlog door Hitler werd genomen en de mogelijkheid schiep dat buitenlanders die dienst hadden gedaan in het Duitse leger of in de SS (Faber diende in die laatste eenheid) recht kregen op Duits staatsburgerschap Faber is de meest gezochte nazi ter wereld, omdat hij nummer 1 staat op de internationale lijst van gezochte nazi-oorlogsmisdadigers van het Wiesenthal Center.Dachauherdenking
Dietz de Loos zal de kwestie-Faber op 29 april wederom ter sprake brengen tijdens zijn jaarlijkse voordracht in Dachau bij de herdenking van de bevrijding van het voormalige concentratiekamp, waar veel oorlogsgetroffenen, nabestaanden en politieke en diplomatieke kopstukken aanwezig zullen zijn. Momenteel loopt er bij het parket in Arhem sinds oktober 2011 een onderzoek naar een onopgeloste moordzaak waarvan Faber de dader kan zijn. Het gaat om de in de oorlog vermoorde Groninger kunstschilder Henk Gorter.Operationeel Ondersteuningscommando Land
lees meer...
Bijgaand artikel is verschenen in Phoenix, het personeelsblad van het Operationeel Ondersteuningscommando Land. Het artikel is verschenen naar aanleiding van de Natzweilerreis september 2011.
Lees PDF
Oprichting werkgroep website
lees meer...
De Stichting Vriendenkring Oud-Natzweilers heeft een werkgroep opgericht voor het onderhoud en de voortgang van de website.
Dit zijn de leden:
Albert Bakker
Frits Bron
Roelof Schutrup
Marjolijn de Loos
Nicole Planjer
Persbericht website Natzweiler
lees meer...
Download hier het persbericht "Voormalig concentratiekamp Natzweiler heeft eigen website"
Stichting Cogis is verhuisd
lees meer...
Het nieuwe adres is:
Nienoord 5
1112 XE Diemen
Tel: 020-660 19 30
Fax: 020-660 19 31
web:www.cogis.nl
Email:info@cogis.nl
Presentatie boek "Levensverhalen laten leven".
lees meer...
ISBN/EAN 978-90-70105-17-4 NUR-code 686 Moderne geschiedenis (1870-heden), Uitgever Ipenburg, Gebonden, 344 pag. Meer informatie bij: Ad van 't Hoff, tel: 06 206 24191.
Jaarlijkse Natzweiler berichten 2011
lees meer...
De jaarlijkse Natzweilerreis om de verloren vrienden te herdenken die zijn omgekomen in dit verschrikkelijke concentratiekamp, stond ook in 2011 in het teken van eerbied, respect, herdenken en gezelligheid. Hieronder publiceren wij de speeches die zijn gehouden op zaterdag 10 september 2011.
Openingswoord door Marjolijn de Loos: klik hier
Mijn Vader Els Teeuwsen: klik hier
Toespraak Marcel Floor: klik hier
Toespraak Frédérique Neau: klik hier
Toespraak Caroline Vogelzang: klik hier
Krantenverslag DNA 13 september 2011: klik hier
Jaarlijkse herdenking Kamp Amersfoort.
lees meer...
Klik hier voor aanmelden en meer informatie
Wereldpremière Het Requiem voor Auschwitz.
lees meer...
Op 3 mei vindt in de Nieuwe Kerk in Amsterdam de wereldpremière plaats van Het Requiem voor Auschwitz.
Dit is een muziekstuk van Roger Moreno Rathgeb, een Nederlandse Sinto. Hij schreef het Requiem voor Auschwitz om alle slachtoffers van de nazi's te herdenken. De NOS neemt het concert op, om het in zijn geheel op 4 mei uit te zenden. In Tilburg wordt het requiem op 4 mei opnieuw uitgevoerd. Later dit jaar volgen uitvoeringen in verschillende Europese (hoofd)steden.Lees meer...
Koningin Beatrix neemt listrumboek nationaal comite 4 en 5 mei in ontvangst.
lees meer...
Ter gelegenheid van het lustrum geven de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) en het Nationaal Comité 4 en 5 mei het lustrumboek Breekbare dagen uit. In dit boek, waarvoor minister Rutte het voorwoord schreef en historicus James Kennedy een essay als inleiding heeft geschreven, wordt stilgestaan bij de ontwikkeling van 4 en 5 mei door de jaren heen. De geschiedenis is geschreven op basis van vragen die nu nog steeds worden gesteld over herdenken en vieren. In de publicatie zijn ook de literaire 4 mei-lezingen, die sinds 1992 jaarlijks worden gehouden, opgenomen. Een uitgebreid beeldverhaal completeert het boek.
Eerste exemplaar Uit handen van directeur Nine Nooter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei ontving Koningin Beatrix het eerste exemplaar van Breekbare dagen waarbij de directeur de Koningin bedankte. Ze zei: " 25 jaar voortdurend in beweging en ontwikkeling. We mogen ons dan ook gelukkig prijzen dat er in al die jaren ook één constante factor is geweest. Die het comité telkens opnieuw met raad en daad heeft bijgestaan. Die nimmer heeft ontbroken, niet op 4 mei noch op 5 mei. En die met haar aanwezigheid de Nederlandse bevolking heeft aangemoedigd om aan deze Nationale momenten mee te doen. En dat is onze Koningin. Majesteit, graag overhandig ik u het eerste exemplaar van 'Breekbare dagen' over 65 jaar 4 en 5 mei en 25 jaar Nationaal Comité. Het Nationaal Comité zegt u dank voor uw bijdrage hieraan."
Fakkelcampagne: kinderen centraal Tevens werd tijdens de jubileumviering het startsein gegeven voor de Fakkelcampagne Vrijheid geef je door. In een korte film, gemaakt op de Amsterdamse school Rosj Pina, praat Vriend van de Vrijheid Guus Meeuwis met de kinderen over deze campagne. De fakkel is hét landelijke symbool van herdenken en vieren op 4 en 5 mei. Het doel van de campagne is dat de fakkel, in de vorm van een speldje en/of sticker, in de toekomst een herkenbaar symbool wordt voor elke Nederlander en dat iedereen weet dat de fakkel voor verbondenheid met herdenken en vieren staat. Meer dan 430.000 kinderen zullen in totaal een kleine 1.2 miljoen fakkelstickers en kaarten doorgeven aan hun oma, opa, buurman of tante met een boodschap over de vrijheid.

Jongeren willen doorgaan met herdenken WOII
lees meer...
Vanochtend heeft staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten het NJR Panelonderzoek 'Jongeren over Oorlog Herdenken' gepresenteerd bij de opening van de plenaire ITF-vergadering (International Task Force for Coorporation on Holocaust Education, Research en Remembrance). Zij gaf aan het bemoedigend te vinden dat tieners van nu de Tweede Wereldoorlog willen blijven herdenken. Jongeren vinden het belangrijk respect te betuigen aan de slachtoffers en stil te staan bij het feit dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Aan de manier waarop herdacht wordt hoeft niet veel te veranderen. Dit en meer blijkt uit het onderzoek dat in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is uitgevoerd door het NJR Panel met hulp van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.
Unieke theatervoorstelling
lees meer...
Kamp Westerbork organiseert meerdere keren in het land een unieke theatervoorstelling over persoonlijke verhalen, verbondenheid en verdeeldheid van de Molukkers tijdens de Tweede Wereldoorlog. "Merantau/Op eigen kracht" wordt gespeeld door vier generaties Molukkers.
Klik hier voor data, prijzen en meer informatie
Wedstrijd voor Pabo-studenten en beginnende leerkrachten
lees meer...
Dat is de vraag die gesteld wordt in de wedstrijd Wat zou ik doen - Verzet dat niet verdwijnt.
Met de uitreiking van deze prijs wil het Herinneringscentrum Kamp Westerbork Pabo-studenten en beginnende leerkrachten stimuleren na te denken over de manier waarop zíj lesgeven over de morele dilemma's en essentiële keuzes van mensen in oorlogstijd. Vanaf 2012 wordt deze prijs jaarlijks uitgereikt.
Heeft u in uw omgeving contact met Pabo-studenten of met leerkrachten in het basisonderwijs, dan kunt u hen wijzen op de website van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork:
www.kampwesterbork.nl/onderwijs/pabos-en-lerarenopleidingen/wat-zou-ik-doen
Hier is uitgebreide informatie en een wedstrijdreglement te vinden. Inzendingen kunnen tot 1 december 2011 worden ingediend bij het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Kijk voor meer informatie op: www.kampwesterbork.nl.
Dodenherdenking op het Ereveld Loenen
lees meer...
Woensdag 4 mei 2011
Het Ereveld Loenen:
Steeds ben ik weer onder de indruk van de locatie en het aantal mensen aanwezig op deze herdenking. Jong en oud zijn steeds in grote getale aanwezig. De openingstoespraak door Zijne Excellentie de heer Mr. J.P.H. Donner, Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties maakte indruk, waarin de nadruk lag bij het belang van herdenken maar nog meer bij het gedenken. Gedenken omdat mensen hun vader, moeder, broer, zus, dochter, zoon, vriend, vriendin, allen die hun dierbaar zijn, moeten missen. Ook de toespraak van de weleerwaarde heer P.M. van der Meulen, Hoofd krijgsmacht predikant was indrukwekkend.
De leerlingen van de Koninklijke Scholengemeenschap Apeldoorn hielden een voordracht waarbij het leven van de overgrootvader van een van de leerlingen (hier begraven ) centraal stond. De kranslegging was zoals ieder jaar een plechtig en ingetogen gebeuren. Na afloop is het monument 'De vallende man' één grote bloemenzee. De muziek werd verzorgd door de Regionale Politiekapel Noord en Oost Gelderland. Na de plechtigheden, lopend over het ereveld waar mensen begraven zijn, omgekomen door oorlogsgeweld, is het een troost dat ze nu op een prachtige vreedzame plaats zijn.
Elk jaar brengen we ook een bezoek aan het Natzweilermonument waar bovenop een 'barakkensteen' geplaatst is, gehouwen uit het graniet van de steengroeve en leggen daar een bloemstuk neer.
Rita Spaans-Grasmaijer
Hoe ervaren scholieren hun eerste bezoek aan een concentratiekamp?
lees meer...
Stichting Samenwerkend Verzet organiseert in samenwerking met Nationaal Monument Kamp Vught en Nationaal Monument Kamp Amersfoort voor de tweede keer een prijsvraag voor scholieren. Doel is leerlingen te laten nadenken over de betekenis van een bezoek aan een voormalig concentratiekamp voor hun eigen leven.
Klik hier voor meer informatie over het bezoek en prijsvraag

-Jongere tijdens rondleiding in gereconstreerde barak in Vught (foto: Kees Wijnen)-
-
/photos/foto1.jpg
-
/photos/foto2.jpg
-
/photos/foto3.jpg
-
/photos/foto4.jpg
-
/photos/winter_2010_189.jpg
-
/photos/winter_2010_197.jpg
-
/photos/winter_2010_200.jpg
-
/photos/winter_2010_204.jpg
-
/photos/winter_2010_259.jpg
-
/photos/winter_2010_260.jpg
-
/photos/winter_2010_262.jpg
-
/photos/winter_2010_210.jpg
-
/photos/winter_2010_213.jpg