Navigatie: geschiedenis /bijkampen_natzweiler
Bijkampen Natzweiler
Natzweiler Struthof heeft veel bijkampen gekend. Op onderstaande link van de Franse site zijn alle bijkampen in kaart gebracht.
Van bijkamp Dautmergen is via de familie Fontaine meer bekend. Lees hier hun bevindingen.
Lijst van 2 november 1944 van mensen die in Dautmergen hebben gezeten (klik hier).
Boekje "ünternehmen Wüste
In de plaatselijke krant van Dautmergen, de Schwarzwälder-Bote, is melding gemaakt van het boekje "ünternehmen Wüste". In dit boekje is de periode van het bijkamp van Natzweiler uitgebreid beschreven. Op de eerstgenoemde site hieronder vindt u wat gegevens en hoe de inhoud van het boekje kan worden gedownload. Op de 2e genoemde site komt u direct bij de inhoud terecht. Het is mede bedoeld voor het onderwijs.Op 13 mei 2012 vindt de jaarlijkse herdenking van o.a. de kampen Dautmergen en Schörzingen plaats in "Eckerwald".
http://www.lpb-bw.de/995.html?backPID=993&tt_products=2982
http://www.lpb-bw.de/fileadmin/lpb_hauptportal/pdf/
bausteine_materialien/materialien_unternehmen_wueste.pdf
Verslag herdenking
Op 8 mei 2011 vond er een officiele herdenking plaats van de gevallenen in een bijkamp van Natzweiler, Dautmergen. De plechtigheid vond plaats in Eckerwald, een bos waar de restanten van een fabriek nog overeind staan. Hier moesten de gevangenen 'Arbeit' verrichten. De familie Fontaine is bij deze herdenking aanwezig geweest en heeft het volgende verslag je geschreven:
Op uitnodiging van "Initiative Eckerwald" zijn wij (4 kinderen van Franz Fontaine) op 8 mei j.l. aanwezig geweest bij een herdenking van de slachtoffers uit o.a. het kamp Dautmergen, een buitenkamp van Natzweiler. In dit kamp is onze vader, Franz Fontaine, op 14 november 1944 gestorven.
Nabestaanden uit o.a. Frankrijk, Polen, Noorwegen en Luxemburg waren eveneens uitgenodigd. Eén van de weinige overlevenden, de Pool Jacek Zieliniewicz, was ook aanwezig. Totaal waren 7 Poolse overlevenden gekomen. De plechtigheid vond eerst plaats in het bos Eckerwald bij de restanten van een fabriek, waar geprobeerd werd olie uit leisteen te halen. Een paar schoolkinderen hielden hier een voordracht.
Hierna werd ons door de burgemeester van Rottweil een warme lunch aangeboden en vervolgens zijn we naar Schömberg/Dautmergen gegaan, waar sinds 2008 een nieuw monument staat met de namen van 1774 slachtoffers, waaronder de namen van 6 Nederlanders. Ook hier vond een korte plechtigheid plaats en konden wij een bloemstuk en krans leggen.
Het was voor ons een zeer emotionele en waardevolle gebeurtenis, mede door het warme onthaal van de mensen die bij de organisatie betrokken waren. Wie geinteresseerd is in Dautmergen kan contact opnemen met:
Fam. Fontaine
p/a C. de Brouwer,
Geervliet 203,
1082 NP Amsterdam.
tel. 020 6462613
Voor meer informatie klik op de volgende link: www.eckerwald.de
De vereniging Eckerwald heeft nu op haar site de namen vermeld van alle overleden gevangenen, die op het monument in Schömberg/Dautmergen staan. Voor meer informatie kijk op: http://www.eckerwald.de/namen.htm
* Herdenking kamp Dautmergen *
Op 13 mei 2012 vond wederom een herdenking plaats, georganiseerd door "Initiative Eckerwald" m.b.t. de omgekomen mannen in de bijkampen van o.a. Dautmergen en Schörzingen. Deze plechtigheid vond plaats in het Eckerwald, waar nog restanten te zien zijn van de Leisteen-olie fabriek, waar de gevangenen moesten werken.
Een toespraak van de Pool Jacek Zieliniewicz, die het kamp heeft overleefd.
Een aantal aanwezigen bij de plechtigheid.
Lunch, aangeboden door de burgemeester van Rottweil.
Eugeniusz Dabrowski, een Poolse overlevende bij zijn foto op KZ-Friedhof Schömberg/Dautmergen.
Toespraak door Gerhard Lemmp van "Initiative Eckerwald.
KZ-Friedhof Schörzingen.
Leny Fontaine spreekt over haar vader, die op 14 november 1944 in Kz-Dautmergen gestorven is.